lahve

Naše cesta k cidru vedla přes pivo.

A další společné zájmy - farmařinu, objevování nového, řemesla, sady, kvašení, cestování, přírodu, kola, muziku, staré odrůdy.

Všechno se potkalo v cidru, i když spadáme spíše do kategorie experimentátoři. Dění kolem cidru nás ale ohromně baví a přináší radost, snoubí se tady to, co máme rádi.


Je to paradox. Češi kupují v supermarketech jablka z Nového Zélandu a jablka z jabloní vysázených našimi předky padají nevyužita pod stromy. Jako by se neviditelná ruka trhu utrhla ze řetězu. Tenhle paradox nás tak trochu štve. Jak tu zdivočelou ruku trhu zase zkrotit a nasměrovat ji na místní ovocné zdroje? Ano, česká jablka ze starých jabloní mohou být malá a nepravidelná, ale jakou mají osobitou chuť! A kolik různých chutí jablek tady existuje! Jaké excelentní jsou z nich mošty! A jaké by z nich mohly být cidry. Dokážeme se však v Čechách s téměř neznámým cidrem dostat zpátky k obnově sadů a využívání českých jablek?


Při troše osvěty bychom to dokázat mohli. Je totiž zvláštní, že tradice výroby cidru neexistuje zrovna v Čechách, kde téměř každé venkovské stavení mívalo svoji zahradu s ovocnými stromy, nejčastěji právě s jabloněmi, kde se sázely a pěstovaly ovocné stromy na vesnických návsích, u cest, v alejích i obecních sadech. Možná to bude tím českým pivem… Ale stejně, když vidíte, jak v Bretani a Normandii po generace na podzim v každé vesničce drtí a lisují jablka a fermentují šťávu pro skvělý francouzský cidre, jak na tom mají postavenou agroturistiku, jak cider v Anglii dlouhodobě představuje 20% pivního trhu, jak si hrají se sidrou ve Španělsku, jak navazují na tradice osadníků a vracejí se k výrobě hard cideru v USA apod., ptáte se nutně, proč to všechno nevidíme také v Čechách? Jak to, že se vedle piva a vína u nás neprosadila tradice cidru? A protože je nás takových nadšenců kolem cidru v Čechách více, řekli jsme si, že to musíme změnit. Když umíme taková piva a vína, poradíme si i s cidrem. A tak jsme s rostoucí vášní a nadšením pro česká jablka a staré a krajové odrůdy zahájili na podzim roku 2015 své první pokusy s kvašením moštu.


A jaké jsou plány do budoucna, kromě toho, že chceme Čechy naučit pít cidre? Plánujeme dále experimentovat s kvašením jablečné šťávy a sbírat další zkušenosti. Chceme růst jen pomalu, zachovat řemeslnou výrobu a spolupracovat na vývoji a kvalitě nápoje s ostatními řemeslnými malovýrobci a výzkumnými institucemi a vyprofilovat nápoj do plnohodnotné alternativy rostoucímu segmentu řemeslných piv z minipivovarů i naturálních vín. Ve spojení se cidrem chceme v regionu vybudovat jakousi relaxační oázu, se sadem a osvěžovnou pro místní i návštěvníky, kde my i Vy budeme moci pookřát a trochu si užít. Založit a budovat sady chceme z krajových vysokokmenných odrůd a pěstovat i odrůdy s vysokým obsahem tříslovin vhodných na výrobu cidru. Chceme zvelebovat a obnovovat místní krajinu, rozvíjet místní šetrný turismus a zlepšovat tak hospodářskou prosperitu místa, kde žijeme.


Umíme vařit vynikající pivo a proslavili jsme se jím po celém světě. Zda se nám něco podobného podaří s českým cidrem, ukáže následující desetiletí.

Vivat cidre!