Lahev_transp

 

 

V květnu 2017 se BBCidre zařadil mezi certifikované regionální výrobky pod značkou „ČESKOSASKÉ ŠVÝCARSKO regionální produkt®“ 

 

CSS_uzivatel_barev_CZ_web_jpg

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

natural

fenykl

chmel

zazvor

jasmin

Ze starých sudetských odrůd, rostoucích po Šluknovsku a Českém Švýcarsku, uchráněných od jakéhokoli chemického ošetření, sbíráme na podzim dostatečně uzrálá jablka. Mix odrůd. Jablka omyjeme, nadrtíme a šťávu ručně lisujeme. Stáčíme ji do tanků a necháváme pomalu prokvašovat. Průběžně kvasící mošt přetáčíme, abychom ho zbavili kalů a zpomalili fermentaci. Když kvašení ustává a cidre je vyčištěný, přetočíme ho naposledy. Po ustálení ho ručně stáčíme do lahví a necháváme v nich dozrávat. Nejkratší proces trvá od podzimu do jara. První cidre z jablek moštovaných na podzim tak můžete poprvé ochutnat kolem dubna následujícího roku. Některé šarže necháváme zrát rok. 

 

BB cidre nedoslazujeme, nepasterizujeme, nesíříme, nedosycujeme, nefiltrujeme, ani jinak uměle neupravujeme. Je to čistě přírodní produkt.

 

Drsný jako krajina, odkud pochází.

 

BB cidre není filtrovaný ani pasterizovaný. Současně není vykvašený do úplně nulové hladiny zbytkového jablečného cukru. Nadále v lahvi pracuje, pomalinku prokvašuje a chuťově se vyvíjí. Pokud ho nevypijete ihned, uchovávejte lahev v tmavém a chladném místě do 8°C (lednička, sklep, chladící místnost). V takto odpovídajících podmínkách a v dobře uzavřené lahvi lze skladovat BB cidre roky. Chuťově a aromaticky se přitom bude stále zlepšovat, podobně jako vyzrávají kvalitní vína.

 

Díky dobíhající fermentaci uvnitř lahve se časem utvoří na dně jemná sedlina, která je přirozenou vlastností nefiltrovaného a nepasterizovaného cidru a není nikterak na závadu.

 

BB cidre servírujte chlazený. Abyste mohli ocenit jeho nuance, nepoužívejte tlusté sklo, ale servírujte cidre v kvalitní tenké sklenici se stopkou s menším průměrem nahoře než tělo sklenice, která se používá pro bílá vína. Sklo držte za stopku, ne za tělo sklenice. Lépe se uvolní, rozvinou a zkoncentrují jablečná aromata. Před napitím můžete sklenicí i mírně zavířit (ne moc, aby nevyprchala kvasinkami vytvořená mírná perlivost a svěžest v nápoji zůstala) a pak si přivoňte. Vůně Vás naladí k napití a plnému vychutnání cidru.

 

BB cidre neobsahuje lepek, oxid siřičitý a siřičitany, ani jiný ze 14 uváděných potencionálních alergenů. Je vhodný pro každého, včetně celiaků. Obsahuje vysoké množství antioxidantů a jeho pravidelné pití v rozumné míře (lahvička denně) přispívá k upevnění zdraví a snižuje riziko srdečních a cévních onemocnění.

 

 

DRUHY V NABÍDCE

 

 

Natural. Suchý, alk. 6,5%. Vyznačuje se svěžestí, plnou jablečnou vůní a chutí, výraznějšími jablečnými kyselinkami, jemnou perlivostí. Minimální zbytkový jablečný cukr. Favorit sommeliérů z Francie.

 

 

 

 

 

S fenyklem. Suchý, alk. 5,5%. V tanku byla luhována sušená semínka fenyklu. S touto příchutí vyrábíme cidre jako jediní na světě. Fenykl z nápoje voní a ucítíte v něm i jeho mírně nasládlou chuť. Látky uvolněné ze semínek fenyklu do cidru působí blahodárně na zažívací trakt. Doba fermentace v tanku – 6 měsíců, stáčeno do lahví v březnu 2017.

 

 

 

 

S chmelem. Suchý, alk. 5,5%. Do tanku se cidrem byly přidán ke konci fermentace vybrané chmele, používané pro studené chmelení svrchně kvašených ejlů. Jemné náznaky chmelového aromatu, nepodepsalo se na hořkosti nápoje. Doba fermentace v tanku – 7 měsíců, stáčeno do lahví v dubnu 2017.

 

  

 

 

Se zázvorem. Suchý, alk. 6,5%. V cidru vyluhován čerstvě nastrouhaný zázvor. Kyselo-hořký, s výraznou chutí a vůní závoru, velmi osvěžující v létě. Doba fermentace v tanku – 9 měsíců, stáčeno do lahví v červnu 2017.

 

  

 

 

 

Se zeleným jasmínovým čajem. Suchý, alk. 6,0%. V cidru vyluhováno 500g zeleného čaje a 700g jasmínu. Plno antioxidantů. Vedle osvěžení současně povzbuzující nápoj (raději nepít před spaním). Lahvováno v červenci 2017.