Lahev_transp

 

 

V květnu 2017 se BBCidre zařadil mezi certifikované regionální výrobky pod značkou „ČESKOSASKÉ ŠVÝCARSKO regionální produkt®“ 

 

CSS_uzivatel_barev_CZ_web_jpg

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

natural

fenykl

chmel

zazvor

jasmin

Cidre_konopi

hruska

skořice

curacao

Ze starých sudetských odrůd, rostoucích po Šluknovsku a Českém Švýcarsku, uchráněných od jakéhokoli chemického ošetření, sbíráme na podzim dostatečně uzrálá jablka. Mix odrůd. Jablka omyjeme, nadrtíme a šťávu ručně lisujeme. Stáčíme ji do tanků a necháváme pomalu prokvašovat. Průběžně kvasící mošt přetáčíme, abychom ho zbavili kalů a zpomalili fermentaci. Když kvašení ustává a cidre je vyčištěný, přetočíme ho naposledy. Po ustálení ho ručně stáčíme do lahví a necháváme v nich dozrávat. Nejkratší proces trvá od podzimu do jara. První cidre z jablek moštovaných na podzim tak můžete poprvé ochutnat kolem dubna následujícího roku. Některé šarže necháváme zrát rok. 

 

BB cidre nedoslazujeme, nepasterizujeme, nedosycujeme, nefiltrujeme, ani jinak uměle neupravujeme. Je to čistě přírodní produkt.

 

Drsný jako krajina, odkud pochází.

 

BB cidre není filtrovaný ani pasterizovaný. Současně není vykvašený do úplně nulové hladiny zbytkového jablečného cukru. Nadále v lahvi pracuje, pomalinku prokvašuje a chuťově se vyvíjí. Pokud ho nevypijete ihned, uchovávejte lahev v tmavém a chladném místě do 8°C (lednička, sklep, chladící místnost). V takto odpovídajících podmínkách a v dobře uzavřené lahvi lze skladovat BB cidre roky. Chuťově a aromaticky se přitom bude stále zlepšovat, podobně jako vyzrávají kvalitní vína.

 

Díky dobíhající fermentaci uvnitř lahve se časem utvoří na dně jemná sedlina, která je přirozenou vlastností nefiltrovaného a nepasterizovaného cidru a není nikterak na závadu.

 

BB cidre servírujte chlazený. Abyste mohli ocenit jeho nuance, nepoužívejte tlusté sklo, ale servírujte cidre v kvalitní tenké sklenici se stopkou s menším průměrem nahoře než tělo sklenice, která se používá pro bílá vína. Sklo držte za stopku, ne za tělo sklenice. Lépe se uvolní, rozvinou a zkoncentrují jablečná aromata. Před napitím můžete sklenicí i mírně zavířit (ne moc, aby nevyprchala kvasinkami vytvořená mírná perlivost a svěžest v nápoji zůstala) a pak si přivoňte. Vůně Vás naladí k napití a plnému vychutnání cidru.

 

BB cidre neobsahuje lepek, je vhodný i pro celiaky. Obsahuje vysoké množství antioxidantů a jeho pravidelné pití v rozumné míře (lahvička denně) přispívá k upevnění zdraví a snižuje riziko srdečních a cévních onemocnění.

 

 

 

DRUHY V NABÍDCE

 

 

Natural. Suchý, alk. 6,5%. Vyznačuje se svěžestí, plnou jablečnou vůní a chutí, výraznějšími jablečnými kyselinkami, jemnou perlivostí. Minimální zbytkový jablečný cukr. Favorit sommeliérů z Francie.

 

 

 

 

S fenyklem. Suchý, alk. 5,5%. V tanku byla luhována sušená semínka fenyklu. S touto příchutí vyrábíme cidre jako jediní na světě. Fenykl z nápoje voní a ucítíte v něm i jeho mírně nasládlou chuť. Látky uvolněné ze semínek fenyklu do cidru působí blahodárně na zažívací trakt. 

 

 

 

 

S chmelem. Suchý, alk. 5,5%. Do tanku se cidrem byly přidán ke konci fermentace vybrané chmele, používané pro studené chmelení svrchně kvašených ejlů. Jemné náznaky chmelového aromatu, nepodepsalo se na hořkosti nápoje. 

 

 

  

 

 

Se zázvorem. Suchý, alk. 6,5%. V cidru vyluhován čerstvě nastrouhaný zázvor. Kyselo-hořký, s výraznou chutí a vůní závoru, velmi osvěžující v létě. 

 

 

 

 

 

 

Se zeleným jasmínovým čajem. Suchý, alk. 6,0%. V cidru vyluhováno 500g zeleného čaje a 700g jasmínu. Plno antioxidantů. Vedle osvěžení současně povzbuzující nápoj (raději nepít před spaním).

 

 

 

 

 

S konopím. Suchý, alk. 6,0%. V cidru vyluhováno technické konopí. Na pozadí lze cítit konopné terpeny. Kanabidiol (CBD) vykazuje protizánětlivé, anxiolytické, antipsychotické a antidepresivní účinky.

 

 

 

 

 

S hruškou. Suchý, alk. 7,0%. V tanku přes zimu fermentován  mix 75% jablečného moštu a 25% hruškového. Ze suchých nejsladší (cca 2,5% původních cukru v moštu). Chutná hodně ženám.

 

 

 

 

 

Se skořicí. Suchý, alk. 7,0%. V cidru luhována skořice ceylonská. Výrazná nasládlejší chuť a silná vůně cinnamaldehydu. Skořice podporuje krevní oběh, snižuje tlak, zlepšuje trávení, zlepšuje metabolismus tuků, má dezinfekční a antibiotické účinky.

 

 

 

 

 

S curacao. V cidru luhována kůra z larahy. Laraha je příbuzný pomeranče, pěstuje se na ostrově Curacao v jižním Karibiku. Plody jsou zelené, velmi hořké a nejedlé. Sušené slupky však oplývají libou vůní, vyrábí se z nich modrý likér Curacao. Chtěli jsme zkusit, co tato hořká kůra udělá s chutí a vůní cidru a tak vznikl curacao cidre. Suchý, alk. 7,0%.